Beni az çok tanıyan herkesin William Shakespeare’in en sevdiğim yazarlardan biri olduğunu, hatta bu listenin başında geldiğini bileceğini düşünüyorum. Shakespeare’in ne kadar mükemmel bir yazar olduğundan bahsetmek gereksiz. Bu nedendendir ki, yazarın tüm oyunlarını elimden geldiğince okumaya devam ediyorum ve okurken aldığım heyecanı ve zevki tarif etmemin imkanı yok. Üstüne üstlük eserlerini okuduktan sonra film uyarlamalarını da her zaman izlemeye özen göstermişimdir. Hatta şu an hazırlamakta olduğum bir liste bile bulunmakta ve hazır olduğunda paylaşacağımdan emin olabilirsiniz.
Genellikle tragedyalarıyla hatırlanan Shakespeare’in komedyaları beni her zaman güldürmeyi başarmıştır. Zekice hazırlanmış tesadüflerden gücünü alan oyunlarda Shakespeare’in dehasına defalarca tanıklık edebilirsiniz. Her bir oyunun kendi kendi içinde özgün olduğunu göz önünde bulundurursak oyunları arasında favori seçmek haliyle biraz zor; fakat böyle bir liste yapacak olsam listeyi “Much Ado About Nothing / Kuru Gürültü”yle açacağımdan eminim. En azından şu ana kadar okuduğum komedyaları içinden. İşte bu yüzden 2012 yapımlı olmasına rağmen dünyada 2013 yılında vizyona girme şansı yakalayan aynı adlı “Much Ado About Nothing / Kuru Gürültü” yılın en merak ettiğim yapımlarından biriydi. Sonunda izleyebilmiş olmanın verdiği sevinçle “Kuru Gürültü”nün yılın en iyi filmlerinden biri olduğunu söylemekten keyif duyarım.

“The Avengers / Yenilmezler” (2012) ile adını geniş kitlelerce duyurmayı başaran Joss Whedon’ın yönettiği “Kuru Gürültü”, sadece yılın değil aynı zamanda en iyi Shakespeare uyarlamarından da biri. Oyuna fazlasıyla sadık senaryosuyla bir Shakespeare uyarlamasının nasıl modern zamanda anlatılabileceğine dair adeta bir ders niteliğindeki filmin Baz Luhrmann’ın sulu “Romeo + Juliet” (1996) uyarlamasına cevap niteliğinde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu arada, oyunun 1993 yılında Kenneth Branagh tarafında da yine harika bir şekilde beyaz perdeye uyarlandığını unutmamak lazım, ama Joss Whedon’ın versiyonu bir çok açıdan Branagh’ın versiyonundan çok daha başarılı.
Öncelikle filmdeki oyun belli rollere göre oyuncu tercihleri 1993 versiyonundan kat kat daha iyi olmuş. Özellikle Claudio (Fran Kranz), Dogberry (Nathan Fillion) ve Don Jon’u (Sean Maher) sonunda oyunculuk yeteneği olan veya abartı olmayan performanslarda izlemek gerçekten hoş. 1993 versiyonunda Branagh tarafından enfes bir şekilde canlandırılan, oyundaki favori karakterim Benedick’e ise bu filmde “How I Met Your Mother” dizisindeki Sandy Rivers karakteriyle tanınan Alexis Denisof hayat veriyor. Açıkçası Denisof’un rolüne bu kadar yakışacağını tahmin etmiyordum. Öte yandan, Beatrice rolündeki Amy Acker ise filmdeki en başarılı performansı sergiliyor. İki oyuncunun karakterlerinin içinde bulundukları gurur çıkmazını enfes bir şekilde ekrana yansıtmışlar. Beatrice ve Benedik’in oyunun bel kemeğini oluşturturduğunu düşünürsek oyuncular arasındaki kimyanın filmin en güzel özelliği olduğunu söylemek mümkün. “Yenilmezler”deki Agent Coulson rolüyle tanınan Clark Gregg’in Hero’nun babası samimi Leonato rolünü de çok beğendim. Tek Jillian Morgese’nin Hero rolünde biraz yetersiz kaldığını düşünüyorum, keşke Hero karakterinin üzeründe biraz daha çalışılsaymış.
Siyah beyaz şekilde çekilerek nostalji yaratabilmeyi başaran “Kuru Gürültü”nün yönetmen Whedon imzalı jazz temalı müzikleri filmin diğer bir artısı olarak dikkat çekiyor. Filmin atmosferiyle mükemmel uyumlu bir müziğe imza atan Whedon, kurguya da el atarak bir film yapımcısı olarak değerini ispatlıyor. Özellikle mum ışıklarıyla aydınlatılan cenaze sahnesindeki sözleri Shakespeare’e ait Whedon tarafından bestelenen “Heavily” parçası harikulade olmuş. Bu parçanın bana “The Lord of the Rings: Return of the King / Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü” (2003) filminin geniş versiyonundaki Liv Tyler tarafından seslendirilen “The House of Healing” adlı parçayı hatırlattığını belirtmek isterim.

Sonuç olarak William Shakespeare’in aynı adlı mükemmel komedyasından uyarlanan “Much Ado About Nothing / Kuru Gürültü”, Joss Whedon’ın harikulade bir şekilde modern zamana uyarladığı en iyi Shakespeare uyarlamalarından biri. 2013’ün en iyi filmlerinden biri olmaya aday olan filmde oyuncular arasındaki uyum ise görülmeye değer. Olabildiğince sadık ve yaratıcı bir uyarlama olan “Kuru Gürültü” kesinlikle 2013’ün kaçırılmaması gereken yapımlarından biri.
Yönetmen: Joss Whedon
Senaryo: Joss Whedon, William Shakespeare (oyun)
Oyuncular: Alexis Denisof, Amy Acker, Fran Kranz, Nathan Fillion, Clark Gregg, Jillian Morgese, Sean Maher, Reed Diamond
Görüntü Yönetimi: Jay Hunter
Kurgu: Daniel S. Kaminsky, Joss Whedon
Orijinal Müzik: Joss Whedon
Süre: 109 dk.
Ülke: ABD
NOT: B-
Yorumlar