kickass2-filmdoktoruYaz sezonunun bitmesiyle çizgi roman uyarlamalarının da birçoğunu izlemiş bulunmaktayız. Bu seneki çizgi roman uyarlamalarının geçen senekiler kadar çok üst seviyede olduğunu söylemek zor. En azından şu ana kadar. Fakat hepsinin gayet kaliteli ve eğlendirmeyi başaran yapımlar olduğunu söylemek mümkün. Daha açıklayıcı bir örnek olarak geçen seneki Film Doktoru Ödülleri’nde En İyi Çizgi Roman Uyarlaması kategorisinde üç film varken bu sene üçten fazla olacağı kesin gibi durduğunu verebilirim. Tabii bu durum “Thor: The Dark World / Thor: Karanlık Dünya” ve Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye alan “La vie d’Adèle / Blue Is the Warmest Color” gibi yapımlarla daha da kesinlik kazanacak, ama en azından şu anlık bu seneki ödüllerin beş adaydan az olmayacağını tahmin etmek çok da zor değil. Önemli olan “Kick-Ass 2 / Göster Gününü 2” gibi sınıfı geçmekle yetinen yapımları değerlendirmek zorunda kalıp kalmayacağım olacak.

Yönetmenlik koltuğunu ilk filmi yöneten Matthew Vaughn’dan devralan Jeff Wadlow’un yönettiği serinin ikinci filmi olan “Kick-Ass 2 / Göster Gününü 2”, ne yazık ki ilk filmin özgünlüğüne ve kalitesine yaklaşamayan devam filmleri listesine adını yazdırıyor. Filmin eksiği ise içerikten çok Jeff Wadlow’un yetenekli veya tecrübeli bir senarist olmamasından kaynaklanıyor. İlk filmin hikayesine güzel eklemeler yapmasına rağmen oldukça başarısız bir şekilde kaleme alınan filmin açıkçası her sahnesinde bunu görebilirsiniz. Şiddet oranı ilk filme kıyasla aynı kalmasına rağmen olayların kalem alınış biçimi tamamen daha genç bir izleyici kitlesine hitap etmekte. Yine de eğlendirmesini bilen filmin alt temasında toplumun nereye doğru gittiğine dair verilen örnekler oldukça güzel.

Colonel Stars and Stripes (Jim Carrey) ve Kick-Ass / Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson)
Colonel Stars and Stripes (Jim Carrey) ve Kick-Ass / Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson)

Mindy Macready / Hit-Girl’in (Chloë Grace Moretz) kendini bulma hikayesinin anlatıldığı “Gününü Göster 2″de Mindy, rahmetli babasının da isteği üzerine artık Hit-Girl olmaktan vazgeçip normal bir hayat sürmeye çalışıyor. Lisedeki kız arkadaşlarından farklı olduğunu bilmesine rağmen bu durumdan utanan Mindy’nin zamanla ortaya çıkan ergenlik belirtileri de durumu onun için biraz daha zorlaştırıyor. Lisedeki şımarık kızların ilgisini çeken ucuz şeylerden etkilenmeyen Mindy, “normal” olmanın ne demek olduğunu keşfetmeye başlıyor. Bu sırada Kick-Ass olmaktan vazgeçmek istemeyen Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson) ise kendisi sayesinde fenomen haline gelen bir takım kostümlü vatandaşların suçla savaşmak için oluşturdukları bir gruba giriyor. Colonel Stars and Stripes’ın (Jim Carrey) önderliğindeki gruptan zamanla daha da fazla zevk almaya başlayan Dave, yaptığı işin doğruluğuna inanarak sevdiği herkesi tehlikeye sokuyor haliyle; çünkü Kick-Ass’i babasının ölümünden sorumlu tutan Red Mist, yani Chris D’Amico, adını The Motherfucker (Christopher Mintz-Plasse) olarak değiştirerek Kick-Ass ve tanıdıklarını öldürmek için kendi grubunu kurmaktadır.

İlk filmin derinliğinden ve olgunluğundan yoksun olan “Gününü Göster 2″nin en büyük eksiği yukarıda da bahsettiğim gibi başarılı bir şekilde kaleme alınmamış senaryosundan kaynaklanıyor. Gücünü klişeler ve tesadüflerden almaktan çekinmeyen filmde her şey oldukça basit ve gelişigüzel bir düzene kurulmuş. Olacakları ve ölecek karakterleri saatler öncesinden belli eden filmin bu tahmin edilebilir yapısının ilk filmdeki sürpriz etkisini ortadan kaldırdığını ve seriyi ciddi derecede zedelediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Tabii filmin ilk filmin ciddiyetinden yoksun olduğu gerçeğini de işin içine katarsak “Gününü Göster 2″nin hayal kırıklığı yaşatacağını tahmin etmek zor değil. Buna en güzel örnek Chris’in annesinin solaryuma girdiği sahne olduğunu düşünüyorum; çünkü bu sahne filmin nasıl bir yol izleyeceğine dair oldukça güzel ipuçları vermekte. Tabii bir de Mindy’nin gıcık olduğu Brooke (Claudia Lee) üzerinde babasının cihazlarından birini kullandığı fazlasıyla abartı sahne var. Sahnenin ne kadar gereksiz olduğunu anlatmak yerine bu sahne sayesinde hayatımda ilk defa CGI efekti kullanılmış bir sıçma sahnesi gördüğümü söylemem yeterli olacaktır. Ayrıca, filmdeki Colonel Stars and Stripes’ın başına gelenler dahil bir sürü detayın çizgi romana göre daha farklı bir şekilde anlatıldığını göz önünde bulundurursak filmin çocuksu yapısının nedenini anlamak biraz daha kolaylaşıyor.

Nicolas Cage’in yokluğunun Jim Carrey ile giderilmeye çalışıldığı filmde Carrey’nin varlığını da anlayabilmiş değilim açıkçası. Bir başkası tarafından rahatlıkla canladırılabilecek bir karakter olan Colonel Stars and Stripes’a hayat veren Carrey’nin filmde katalizör görevi gördüğü doğru, ama bu seçimin tamamen seyirci çekme amaçlı yapıldığı gerçeğini görmek gerek. Yine de Carrey’nin filmin artılarından biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu arada, Mindy’nin lise arkadaşlarıyla kendini bulma süreci her ne kadar filmi zayıflatsa da bu sahnelerin toplumun nereye gittiğine dair gerçekleri yansıtabilmesi filmin en sevdiğim yanı. ABD’deki çocukların ebeveynleri tarafından yanlış yönlendirildiğini savunan filmde çocukların kendi zevklerini keşfetmek yerine çevrelerinden etkilendiklerini görüyoruz. 15 yaşındaki çocukların yaşlarına göre daha olgun bir şekilde gibi giyinmelerindeki tuhaflıklarını çekinmeden ekrana yansıtan filmde Mindy’nin avantajının akranlarına göre daha olgun bir yapıya sahip olmasından kaynaklandığını farkediyoruz. Buradan da filmin “olgun olma” kavramına olan bakış açısını görmek mümkün.

Hit-Girl (Chloë Grace Moretz), Kick-Ass ve The Motherfucker (Christopher Mintz-Plasse)
Hit-Girl (Chloë Grace Moretz), Kick-Ass ve The Motherfucker (Christopher Mintz-Plasse)

Serinin bir önceki filmi kadar olgun ve derin olamayan “Kick-Ass 2 / Gününü Göster 2”, yaş sınırına rağmen daha genç izleyeci kitlesine hitap eden eğlenceli olmanın ötesine gidemeyen bir çizgi roman uyarlaması. Jeff Wadlow’ın yeterince başarılı bir şekilde kaleme alamadığı filmin en büyük artıları ise toplumun gidişatına dair duyarlılığı ve Jim Carrey’nin seyirci çekmek amaçlı varlığı.

Yönetmen: Jeff Wadlow
Senaryo: Jeff Wadlow (senaryo), Mark Millar ve John Romita Jr. (çizgi roman)
Oyuncular: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Jim Carrey
Görüntü Yönetimi: Tim Maurice-Jones
Kurgu: Eddie Hamilton
Orijinal Müzik: Henry Jackman, Matthew Margeson
Süre: 103 dk.
Ülke: ABD

NOT: D+

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...