İşte karşınızda yılın en iyi animasyonu! Ülkemizde Eylül’de vizyona girmesi sebebiyle anca izleme şansı bulduğum Disney ve Pixar’ın yeni filmi “Brave / Cesur”, stüdyonun kalitesini hem teknik; hem de hikaye anlamında gösteren bir animasyon. “Finding Nemo / Kayıp Balık Nemo” (2003), “The Incredibles / İnanılmaz Aile” (2004) ya da “Toy Story 3 / Oyuncak Hikayesi 3” (2010) filmleri gibi başyapıt olmamasına rağmen işlediği konularla kalbe dokunan film, “Frankenweenie” ve “Wreck-It Ralph / Oyunbozan Ralph“a kıyasla oldukça özgün hikayeye ve karakterlere sahip. Bu da Altın Küre ve Oscar adaylığı bulunan filmi rahatlıkla benim animasyon listemin ilk sırasına koymamı sağlıyor.
Eski İskoç Krallığı’nda geçen hikayesiyle geniş bir evrene sahip “Cesur”, Kral Fergus ve Kraliçe Elinor’un geleneklerden sıkılmış kızı Prenses Merida’nın ailesinden sıyrılıp kendi yolunu çizme çabasını konu alıyor. Çoğu Disney prensesinin aksine rahat giysiler giymekten, at sürmekten ve savaşmaktan zevk alan Merida, annesinin bir prensesin nasıl olması gerektiğine dair baskılarından bunalmış durumdadır. Kızını çok seven Elinor’un hayatını istediği gibi yaşamak isteyen Merida’yı diğer üç krallığın ilk doğmuş oğullarından biriyle evlendirmek istemesi ise bardağı taşıran son damla olur. Sevmediği insanları sevmek ve olmadığı biri gibi davranmak zorunda bırakılan Merida’nın bu durumdan kurtulmasının tek yolu ise annesini değiştirmesidir, yani en azından fikirlerini; fakat tesadüfen tanıştığı bir cadıya bu dileğinin sadece ilk kısmını aktarabilmesi annesini bir ayıya dönüştürür.

“Cesur”un işlediği en önemli şey şüphesiz cinsiyet ayrımcılığı. Durmadan bir prensesin yapmaması gereken tavırlar sergilediği için eleştirilen ve zorlanan Merida ile harika bir karaktere imza atan film, diğer animasyon stüdyoların fazla değinmediği bir konuya parmak basıyor. En son “Toy Story 2 / Oyuncak Hikayesi 2” (1999) ile bu konuyu ele alan Pixar, “Cesur” ile konuya tamamen hakim olduğunu kanıtlamış. Öte yandan, ebeveynlerin çocuklarını olduğu gibi kabul etmesi gerektiğinin altını çizen film, aynı kültürle büyümesinden ötürü bu tavrı sergileyen Kraliçe Elinor karakteriyle de ebeveynlerin yadırganmaması gerektiğini savunuyor. Çünkü bu kültürün baskısıyla büyümüş Elinor’un da aslında başta sevmediği kişiyle evlendirildiğini söylediği filmde anlıyoruz ki, kraliçenin de hiç bir kabahati bulunmamakta. Sadece kızının iyiliğini isteyen Elinor’un ayı formunda balık avladığı sahnede Merida da bunu farkediyor zaten. Neredeyse tüm krallığı bir arada tutan Elinor’un da zamanla Merida’yı anlamasıyla ebeveyn çocuk ilişkisine harikulade bir şekilde değinen filmin odak noktası ise tabii ki anne-kız ilişkisi.
Mor’du efsanesiyle (ayıya dönüşme) insanların güce olan zaafını ortaya koyan “Cesur”, aynı zamanda anne temasını da enfes bir şekilde işlemiş. Kızının her zaman iyiliğini isteyen Elinor’un Merida’yı kurtarmak için kendini (ayı halinde) Mor’du’nun önüne attığı sahne gerçekten inanılmaz. Pixar’ın böyle önemli bir temayı bu şekilde işlemesi beni fazlasıyla etkiledi. Ayrıca insanların şiddet bağımlılığını da değinmeden geçmeyen “Cesur”, bunu film boyunca erkek karakterler üzerinden anlatıyor. Bir de üstüne aşırı tatlı ve ilgi çekici karakter tasarımları eklenince karakterlerle empati kurmak oldukça kolaylaşmış durumda. Görsel efektlerin en üst düzeyde olduğu filmde Merida’nın harika kızıl saçları ile tatlı İskoç aksanına bayıldım. Kelly Macdonald’ın başarılı seslendirmesiyle öne çıktığı filmde Macintosh karakteriyle de Steve Jobs’u anmayı unutmadıklarını belirtmek gerek.

Sonuç olarak yılın en iyi animasyonu olan “Brave / Cesur”, cinsiyet ayrımcılığını ve anne temasını duygusal bir şekilde işleyerek kalbe dokunan bir film. Tatlı karakter tasarımları ve son kalite görsel efektleriyle öne çıkan animasyonun en önemli özelliği ise kendini yılın diğer animasyonlarından ayırabilmeyi başaran özgün karakterleri ve hikayesi.
Oscar Ödülleri
- En İyi Animasyon: Mark Andrews ve Brenda Chapman
Yönetmen: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell
Senaryo: Mark Andrews, Steve Purcell ve Irene Mecchi (senaryo), Brenda Chapman (senaryo ve hikaye)
Oyuncular: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson
Orijinal Müzik: Patrick Doyle
Süre: 93 dk.
Ülke: ABD
NOT: A-
Yorumlar