Kanada’nın 85. Akademi Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı dalında yarışması için seçilen “Rebelle” ingilizcesiyle “War Witch / Savaş Cadısı”, basit, ama etkileyici bir hikayeyi oldukça yalın bir şekilde anlatıyor. “Cidade de Deus / Tanrılar Şehri” (2002) filminin daha küçük çaplı versiyonu olarak tanımlayabileceğim filmde Rachel Mwanza da doğal performansıyla göz dolduruyor. 62. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan filmin Ekümenikel Jüri ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü bulunmakta.
Afrika’da bir grup asi tarafından köyü yamalanan ve ebeveynlerini kendi elleriyle öldürmek zorunda bırakılan 12 yaşındaki Kongolu Komona’nın (Rachel Mwanza) zamansız büyümesini konu alan “Savaş Cadısı”, asilerin çocukları kaçırıp silahlandırmasını -bir takım sahnelerle- etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor. Ne için savaştığını bile bilmeyen çocukların ailelerinden koparılıp birer savaş makinası haline getirildiği kamplarda Komona’nın psikolojisi de doğal olarak bozuluyor. Askerler tarafından hazırlanan pusuyu tesadüfen farkeden ve bir çok asiyi kurtaran Komona, asilerin lideri Büyük Kaplan tarafından Savaş Cadısı olarak ilan ediliyor. Eğlenmesi gereken yaşta savaşmayı ve öldürmeyi öğrenen Komona’nın gittikçe kötüye giden ruhsal durumu ve vicdan azabı yüzünden öldürdüğü insanların halüsinasyonlarını görmeye başlaması filmi daha da ilgi çekici kılıyor.
“Savaş Cadısı”nın en büyük eksiği asilerin büyücüsü (Serge Kanyinda) ile Komona arasındaki aşk sahnelerine gerektiğinden fazla vakit ayırması. Filmin havasını birden bire değiştiren bu karar doğal olarak filmin gücünü de yitirmesine sebep oluyor. Bir ara asilerden kaçabilme şansı yaklayan ikilinin ilerleyen ilişkisine tanıklık ettiğimiz filmde bu sahneler açıkçası bana filmi biraz daha uzatmak için yapılmış hissi verdi; çünkü filmin süresi de görüldüğü gibi bir buçuk saatten biraz kısa. Fakat filmde Komona’nın başına gelecekleri düşünürsek bu sahneler Kim Nguyen’in hikayeye daha derinlik katmak için yaptığı bir hareket de olabilir. Yine de büyücü’nün Komona ile evlenebilmek için beyaz horoz aradığı sahnelerle filmin tonunu hafifleten Nguyen, seyirciye albino kampını da ziyaret etme şansı vererek ilginç bir sahneye imza atıyor.
Profesyonel çekimleriyle öne çıkan “Savaş Cadısı”nda öne çıkan şeylerden biri de savaş kampları ve çatışmaların fazlasıyla gerçekçi bir şekilde resmedilmesi. Hatta filmde asilerin kampları o kadar gerçekçi ki, bir süre sonra belgesel olup olmadığını düşünmeye başlıyorsunuz. Üstüne bir de amatör oyuncuların son derece doğal performansları eklenince ayırt etmek iyice zorlaşıyor. Neredeyse her oyuncunun başarılı olduğu filmde özellikle Rachel Mwanza, karnındaki çocuğuyla yaşam savaşı veren 14 yaşındaki Komona’nın acısını adeta seyirciye işliyor. Mwanza’nın ilk defa kamera karşısına geçtiği filmde büyücü karakterini oynayan Serge Kanyinda ise rolünün hakkını tam anlamıyla yerine getirmiş durumda. Bu arada filmde kullanılan müzikleri de beğendiğimi belirtmeliyim.
Oldukça basit senaryosuna rağmen ailesini öldürmek zorunda kalmış Kongolu bir kızın yaşam mücadelesini gerçekçi bir dille anlatan “Rebelle / Savaş Cadısı”, Rachel Mwanza’nın doğal performansıyla öne çıkıyor. Gerektiğinden uzun sahnelerine rağmen profesyonel çekimleriyle rahatlıkla izlenebilen filmin 85. Akademi Ödülleri’nde ilk beşe kaldığını belirtmek gerek.
Oscar Adaylıkları
- Yabancı Dilde En İyi Film: Kanada
Yönetmen: Kim Nguyen
Senaryo: Kim Nguyen
Oyuncular: Rachel Mwanza, Alain Lino Mic Eli Bastien, Serge Kanyinda
Süre: 90 dk.
Ülke: Kanada
NOT: B-
Yorumlar