İngiliz yönetmen Ridley Scott sinema kariyerine Altın Palmiye adaylığı bulunan ve Cannes En İyi İlk Film ödüllü “The Duellists” (1977) ile başladı. Özellikle bilim-kurgu türünde unutulmaz filmlere imza atan usta yönetmen filmlerinde her zaman güçlü bir kadın karaktere yer verdi. Scott 90’lı yılların ortalarına doğru bir düşüş yaşasa da 2000’li yıllara “Gladiator” ile muhteşem bir giriş yaptı. Son yıllarda “Prometheus” hariç çok başarılı filmlere imza atamamış da olsa Scott’un sinemaya olan katkısı tartışmasız. “Exodus: Gods and Kings”le kalitesini tekrardan göstermesini sabırsızlıkla bekliyorum. İşte Ridley Scott’un en sevdiğim 5 filmi:

 

5. KINGDOM OF HEAVEN DIRECTOR’S CUT (2005)
CENNETİN KRALLIĞI (YÖNETMENİN KURGUSU)

kingdom-of-heaven-filmdoktoru

Aslında beş numaramda daha önceleri “Thelma & Louise” vardı ama Scott’ın stüdyo katliamına uğrayan 2005 yılındaki epik filmi “Kingdom of Heaven / Cennetin Krallığı”nın yönetmenin kurgusunu izledikten sonra fikrim tamamen değişti. Neredeyse orijinal filmden bir saat daha uzun olan yönetmenin kurgusu versiyonu Scott’u epik film alanındaki kalitesini ve yeteneği açık bir şekilde göstererek, orijinal filmdeki tüm eksiklerin dolmasını sağlıyor. Stüdyo yüzünden yanlış tanınan filmin yönetmenin kurgusu kesinlikle izlenmeli. Başrolünde Orlando Bloom, Edward Norton, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Liam Neeson ve Eva Green gibi yıldız oyuncuları barındıran film benim gibi epik film severler için tek kelimeyle şahane bir film keyfi sunuyor.

4. THE DUELLISTS (1977)
DÜELLOCULAR

duellists-filmdoktoru

 

Scott’un filmografisinde yeterince bilinmeyen ama yönetmenin başyapıtlarından biri sayılabilecek “The Duellists” birbirine düşman olan iki askerin yaşam boyu süren düellosunu şiirsel bir şekilde anlatıyordu. Scott’un en sanatsal filmi olmasının yanında film Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye’ye aday olurken, festivalde En İyi İlk Film dalında ödülü kucakladı.

3. GLADIATOR (2000)
GLADYATÖR (GENİŞ VERSİYON)

gladiator-filmdoktoru

Roma Generali iken ailesi elinden alınıp köleye sonra ise bir gladyatöre dönüşen Maximus’un (Russel Crowe) intikam hikayesini anlatan “Gladiator / Gladyatör”, 12 dalda Oscar’a aday oldu. En İyi Film ve En İyi Erkek oyuncu dahil olmak üzere 5 dalda Oscar alan bu göz kamaştırıcı yapım Ridley Scott’ı En İyi Yönetmen Oscar’ına en fazla yaklaştıran film. Epik havasıyla Scott’ın en sevdiğim filmlerinden biri olan filmde Crowe’un performansı ve Hans Zimmer’ın harikulade müzikleri ise filmi tamamlayan unsurlardan. Filmi tekrardan ne zaman izlesem hala ilk defa izliyormuş gibi heyecanlanırım. Bu arada filmin geniş versiyonu her zaman tercihimdir.

2. ALIEN (1979)
YARATIK (YÖNETMENİN KURGUSU)

alien-filmdoktoru

Unutulmaz sahneleri ve ikonik yaratığı ile bilim-kurgu ve korku türüne yön veren “Alien / Yaratık” Scott’un ilk başyapıtı. Başrol oyuncusu Sigourney Weaver’ın dünya çapında tanınmasına büyük katkı sağlayan film, En İyi Sanat Yönetimi dalında Oscar adayı olurken En İyi Görsel Efekt dalında Oscar’ı kucakladı. Film Scott’u ise A liste yönetmenler arasına soktu. Minimalist yapısı, zeka dolu hikayesiyle tek kelimeyle mükemmel bir bilim kurgu film olan “Yaratık”ın yönetmenin kurgusu versiyonu ise birkaç anahtar noktayı da seyirciye sunmasıyla öne çıkmakta.

1. BLADE RUNNER FINAL CUT (1982)
BIÇAK SIRTI (FİNAL KURGUSU)

blade-runner-filmdoktoru

Ve bilim kurgu sinemasını baştan aşağı tekrardan yazan son Scott başyapıtına geldik. Phillip K. Dick’in “Do Androids Dream of Electric Sheep?” adlı romanın uyarlanan “Blade Runner / Bıçak Sırtı”, sadece bilim-kurgu türünün değil aynı zamanda sinema tarihinin unutulmaz filmlerinden biri. Harrison Ford’un başrolde oynadığı film Vangelis’in eşsiz müzikleri ve sanat yönetimi ile seyirciyi bambaşka bir dünyaya sokuyor. En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Görsel Efekt dallarında Oscar’a adaylığı bulunan ve birçok kurgusu olan “Blade Runner” her kurgusu mükemmel, ama Final Kurgusu mükemmel ötesi.

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...