wreck-it_ralph_filmdoktoruWalt Disney Animasyon Stüdyoları’nın yeni filmi “Wreck-It Ralph / Oyunbozan Ralph”, basit senaryosuna rağmen zengin ve ilgi çekici karakterleriyle yılın başarılı animasyonlarından biri. Disney filmi olması sebebiyle her yaştan izleyici kitlesine hitap eden filmde yaratılan renkli dünya ise izleyiciye akıcı bir seyir keyfi sunuyor. Genç izleyici kitlesi amaçlandığı için daha çok ana karakterlere odaklanan “Oyunbozan Ralph”, diğer “Arcade” (atari salonu) oyunlarına sadece küçük göndermeler yapmakla yetiniyor. “Street Fighter”, “Pac-Man” ve “Diablo” gibi oyunlarla büyüyen nesilin rahatlıkla anlayacağı bu göndermeler ise gerçekten hoş.

“Donkey Kong” oyunundan esinlenilen “Fix-It Felix, Jr.” oyununun kötü karakteri Ralph’in iyi karakter olma macerasını anlatan “Oyunbozan Ralph”da Ralph’e eşlik eden diğer ana karakterler de başka oyunlardan esinlenilmiş durumda. Bu yüzden daha önce de bahsettiğim gibi klasik oyunları film içerisinde izlemek doğal olarak pek de mümkün değil. Ryu, Zangief, Kano veya Sonic gibi karakterlerin bir nevi cameo yaptığı filmde “Hero’s Duty” oyunu “Call of Duty”, “Halo” ve “Mass Effect”den, “Sugar Rush” oyunu “Mario Kart” oyunlarından ve “Turbo” oyunu ise bir kaç araba yarışı oyunundan uyarlanmış.

Çoğu insan gibi sahip olduğuyla yetinmeyen Ralph’in de filmde tek amacı kendi oyununda yapamadığını yapmak, yani herhangi bir yerden madalya kazanmaktır; çünkü kendi oyununda sadece ve sadece böyle saygı görebileceğini düşünmektedir. İlk olarak “Hero’s Duty” oyununa girip her şeyi darmadağın eden, ama sonunda madalyayı kapan Ralph sonrasında kendini her şeyin şekerden yapıldığı “Sugar Rush” (araba yarışı) oyununda bulur. Kötü karakter olmadığı sürece oyunların hiç bir özelliği bulunmadığını epey geç anlayacak olan Ralph, burada “glitch” (hata) olmasından ötürü yarışlara katılamayan tatlı Vanellope ile tanışır. Yarışa katılabilmek için Ralph’in madalyasını izinsiz bir şekilde kullanan Vanellope’nin durumu ise dışardan bakıldığında Ralph ile benzerlik taşımasına rağmen aslında daha farklıdır. Ralph ise bunu farkederken hem iyi bir arkadaş edinecektir; hem de benliğinde aslında iyi biri olduğunu anlayacaktır.

“Oyunbozan Ralph”in senaryosunun aslında düşünülünce oldukça basit olduğu anlaşılıyor; fakat zekice olan bir şey var ki, o da filmde oyunların birbirlerine bağlanma şekli. “Pac-Man”den “Sonic”e kadar tüm oyun karakterlerinin birbirlerini kablolar yardımıyla ziyaret ettiği filmde oyunların gerçek dünyayla temas şekli ise oldukça hoş. Oyunda “glitch” (hata) bulunması, oyunun fişinin çekilmesi veya önemli karakterin oyundan silinmesi gibi kavramların zekice resmedildiği filmde karakterlerin kendi oyunları dışında ölmesi sonucu tekrardan canlanamaması ise güzel düşünülen detaylardan. Bunun yanında tüm kötü karakterlerin kötü oldukları için yakındığı grup terapi toplantısı da filmin en güzel sahnelerinden biri.

Filmin en öne çıkan özelliklerinden biri de seslendirmesi. Yeterince zengin bir kadroya sahip olmamasına rağmen oyuncuların karakterlerini harikulade seslendirdiği filmde Ralph için John C. Reilly’den başkası düşünülemezdi. Jack McBrayer (Felix) ve Jane Lynch (Calhoun) karakterlerine fazlasıyla yakışırken, Sarah Silverman ise Vanellope ile mükemmel bir seslendirmeye imza atmış. Konuşma tarzı ve ses tonuyla fazlasıyla tatlı bir karaktere imza atan Silverman, gerçekten övgüyü hakediyor. Bu arada, film başlamadan önce gösterilen “Paperman” adlı kısa film ise herhalde Disney’in son zamanlarda yaptığı en etkileyici kısa film.

Sonuç olarak her yaştan izleyici kitlesini eğlendirmesini bilen “Wreck-It Ralph / Oyunbozan Ralph”, tüm animasyon severlerin mutlaka kaçırmaması gereken bir yapım. Video oyunlarına yaptığı referanslarla belli bir jenerasyonun da ilgisini çekecek olan animasyon, başarılı seslendirmesiyle yılın en tatlı filmlerinden biri.

Oscar Adaylıkları

  • En İyi Animasyon: Rich Moore

Yönetmen: Rich Moore
Senaryo: Phil Johnston ve Jennifer Lee (screenplay), Rich Moore, Phil Johnston ve Jim Reardon (hikaye)
Oyuncular: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch
Orijinal Müzik: Henry Jackman
Süre: 101 dk.
Ülke: ABD

NOT: B

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...