side-effects-filmdoktoru“Ocean’s Eleven” (2001) filminden beri hiçbir filmine yüksek not veremediğim Steven Soderbergh hakkındaki düşüncelerimin uzun süredir pek iç açıcı olduğunu söyleyemeyeceğim. Hatta her sene iki film piyasaya süren bir yönetmenden iyi bir film beklemenin yanlış olduğunu bile düşünmeye başlamıştım. Geçen seneki “Magic Mike / Striptiz Klübü” (2012) ile yine aynı sularda yüzen Soderbergh’ten iyice ümitlerimin tükendiği bu sene yönetmenin yeni filmi olan “Side Effects / Acı Reçete” biraz da olsa beni umutlandırdı.

Scott Z. Burns tarafından kalema alınan “Side Effects / Acı Reçete”, sürükleyici ve zaman zaman merak uyandırabilen başarılı bir psikolojik gerilim örneği olarak karşımıza çıkıyor. ABD’de yaygınlaşan gereksiz antidepresan kullanımına dikkat çeken film, belki yeterince orijinal ve derin bir senaryoya sahip değil, fakat seyirciye eğlenceli vakit sunmayı başarıyor. Başrollerinde “The Girl with the Dragon Tattoo / Ejderha Dövmeli Kız” (2011) ile Oscar adaylığı bulunan Rooney Mara, Jude Law, Channing Tatum ve Catherine Zeta-Jones bulunan filmde Law ve Mara performanslarıyla öne çıkıyor.

Emily Taylor (Rooney Mara) ve Martin Taylor (Channing Tatum)
Emily Taylor (Rooney Mara) ve Martin Taylor (Channing Tatum)

Kocası Martin’in (Channing Tatum) hapse düşmesinin ardında depresyona giren Emily’nin (Rooney Mara) psikolojik durumuna odaklanarak açılış yapan “Acı Reçete”de Emily’nin durumunu kocasının hapisten çıkmasına rağmen devam ettiğini görüyoruz. Başarısız intihar girişimi yüzünden sinir hastalıkları uzmanı Dr. Jonathan Banks’in (Jude Law) gözetimine verilen Emily, Banks’in de yönlendirmesiyle bir takım antidepresana başlıyor. Emily’nin ilacın yan etkilerinden memnun kalmaması ise Dr. Banks’i Emily’nin bir önceki doktoru Dr. Victoria Siebert’le (Catherine Zeta-Jones) görüşmeye itiyor. Dr. Siebert’in Emily’de kullandığı ilacın ne olduğunu öğrenen Banks’in tedaviyi o yönde değiştirmesiyle rahatlayan Emily, kocası Martin’le beraber sonunda huzuru bulmaya başlıyor; fakat uyurgezerlik gibi yan etkileri bulunan ilacın Emily üzerindeki etkileri ortaya çıkmasıyla her şey korkunç bir hal alıyor. Bu da doğal olarak Emily’nin doktoru Banks’i hiç tahmin edemediği bir durumun içine sürüklüyor.

“Acı Reçete” için aslında söylenecek çok şey yok. Ya da en azından ben istemiyorum diyelim. “Striptiz Klubü”nün aksine oldukça güzel ve doğal renkler kullanan Sodebergh, oldukça titiz bir işe imza atmış. Filmin başlarında Rooney Mara’nın başarılı bir şekilde canlandırdığı Emily’i odak noktasına alarak karakterin psikolojik durumunu inceleyen ünlü yönetmen, film ilerledikçe kamerasını Dr. Jonathan Banks’e çevirmeye başlayarak oldukça güzel ve beklenmedik bir işe imza atıyor. Bu arada, Banks rolünde izlediğimiz Jude Law’ın karakterine fazlasıyla yakıştığını da unutmamak gerek. Öyle ki, yıllar sonra böyle bir rolde oynayarak beni umutlandıran ve sevindiren Law, filme hakim olan gizemli sis perdesini daha da yoğunlaştırarak filmi alıp götürüyor adeta. Bu sırada seyirciyin zaten var olan merakını arttırmayı başaran Soderberg, senarist Burns’le birlikte beklenmedik sürprizlerle de şaşırtmasını biliyor; fakat bu sürprizlerin yeterince orijinal ve etkileyici olduğunu ne yazık ki söylemeyeceğim. Hatta Burns seyirciyi şaşırtmak uğruna mantık çerçevesinin dışına çıkmış bile diyebilirim; çünkü karakterlerin olaylar çerçevesinde değişen ruh halleri tutarsız olmakla beraber olayların gelişme şekli gerçek olamayacak kadar basit. Yine de zekice detaylarla merak duygusu uyandırmaya başaran filmin izleyiciye eğlenceli ve sürükleyici bir seyir keyfi sunabilmesi gerçekten hoş.

Antidepresan piyasasının insanları önemsemekten çok parayı önemseğini yer yer belirten yönetmenin diğer oyuncu tercihleri de bir o kadar yerinde olmuş. Channing Tatum’un Martin Taylor olarak Rooney Mara’yla kimyası gerçekten uyumlu. Geçen sene “Compliance / İtaat” filmindeki performansıyla övgü toplayan Ann Dowd da Martin’in annesi rolünde bir o kadar uyumlu. Ve tabii yine rolü için yerinde bir tercih olduğuna inandığım Catherine Zeta-Jones’un cesur performansını unutmamak lazım. Bu arada Thomas Newman’ın müziklerinin filmin atmosferine başarıyla gittiğini belirtmeden geçemeyeceğim.

Dr. Jonathan Banks (Jude Law) ve Dr. Victoria Siebert (Catherine Zeta-Jones)
Dr. Jonathan Banks (Jude Law) ve Dr. Victoria Siebert (Catherine Zeta-Jones)

Steven Soderbergh’in kariyerinde güzel bir yere sahip olan “Side Effects / Acı Reçete”, basit ve absürd şaşırtmalarına rağmen sürükleyici ve merak uyandırcı yapısıyla gayet güzel bir psikolojik gerilim örneği. Ünlü yönetmenin oyuncu seçiminden tekniğine kadar titiz bir iş çıkardığı filmin en güzel yanı ise günümüzde yaygınlaşan -gereksiz- antidepresan kullanımına değinmesi.

Yönetmen: Steven Soderbergh
Senaryo: Scott Z. Burns
Oyuncular: Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law, Catherine Zeta-Jones, Ann Dowd
Görüntü Yönetimi: Steven Soderbergh
Kurgu: Steven Soderbergh
Orijinal Müzik: Thomas Newman
Süre: 106 dk.
Ülke: ABD

NOT: C+

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...