KİBAR FEYZO (1978)

0
5405

kibar-feyzo-filmdoktoruBaşrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen ve İlyas Salman’ın bulunduğu “Kibar Feyzo”, mizah dozunu iyi ayarlayan ideolojik bir film. Atıf Yılmaz’ın yönettiği yapım, hem toplumsal sorunları anlatma şekli; hem de cinsellik içeren sahneleriyle de yılına göre oldukça cesur sahneler içeriyor. Güneydoğu köylerinden birinde geçen “Kibar Feyzo”, ağalık sistemiyle yönetilen bir köyün bağımsızlık arayışını bir köylünün gözünden anlatıyor.

Kemal Sunal tarafından canlandırılan Feyzo, askerden dönmesiyle sevdiği kız Gülo’yla (Müjde Ar) evlenmek istemektedir; fakat başlık parası olmadan bunu başarması mümkün değildir. Öte yandan, askerden dönen Bilo’nun (İlyas Salman) da gönlü Gülo’da olmasına rağmen Gülo’nun kalbi Feyzo’dadır. Gülo’yla yasak ilişki kuran Feyzo, başlık parasını da taksitle ödemeye karar verince Bilo kıskançlığından Maho Ağa’nın (Şener Şen) yanında çalışmaya başlar. Ne yapsa ağaya yaranamayan Feyzo’nun tek derdi ise başlık parasını zamanı geldikçe ödeyebilmektir. Taksidin aylarca sürmesinden ötürü Feyzo, yeni doğmuş kızını bile satılığa çıkarır; çünkü Feyzo önünde sonunda onu da başlık parasıyla satacaktır ve bu yüzden kızını şimdi satmasında bir sakınca görmemektedir. Parayı bulma yolları ve düzene baş kaldıran tavırları yüzünden Feyzo, ağa tarafından defalarca şehre sürülür. Şehirdeki yaşam koşullarını, işçiliği, hak aramayı ve birlik olmayı öğrenen Feyzo, köye döndüğünde de bunları köy halkıyla paylaşarak bir nevi devrimci bir hareket başlatır. Duvarlara “Faşo Ağa” gibi sloganlar yazarak, ağanın faşist tavrını protesto etmeye başlayan Feyzo, sonunda köyü de yanına almayı başarırır; fakat sonradan öğrenir ki, devlet bir şey yapmadığı sürece ağalar köyleri yönetmeye devam edecektir.

Döneminin önemli konularına, yani ağalık sistemi ve başlık parası gibi siyasi sorunlara oldukça başarılı bir şekilde değinen “Kibar Feyzo”, cinsiyetçiliği de ağır bir şekilde eleştiriyor. Başlık parasıyla kız alma eyleminin mal alıp satmaktan bir farkı olmadığına açık bir şekilde söylendiği filmde Feyzo, bir nevi köyün bilinmeyen umudu oluyor. Ağa ne yaparsa yapsın halkın sessiz kalması ve kabahatin her zaman Feyzo’ya patlaması ise insanların kendilerini kurtarmak için takındıkları bencil tavrı resmediyor. Filmde ağa dışında kimsenin fötr şapka takmasına izin verilmemesi veya köylünün işlediği toprağın köylüye ait olmasına rağmen ürünlerin ağaya ait olması filmin eleştirdiği diğer konulardan.

“Kibar Feyzo”, bu kadar politik mesaja rağmen mizahı ise elinden bırakmıyor. Feyzo’nun imamla pazarlığı, ağayı sinir edip kendini kovdurma çabaları ve ettiği zamanlaması harika küfürler filmin en komik sahneleri. Bunlara ek olarak Feyzo’nun uydurduğu harika ninnilerle de komedi dozunu arttıran film, Sunal ve Şen’in karşılıklı sahneleriyle de seyirciye eğlendirmesini biliyor. Tüm bunlara rağmen filmdeki mesaj verme kaygısı ise filmin en büyük eksiği. Şarkılarla bile durmadan mesaj veren filmde bu tür temalar alt metinde işlense daha etkileyici bir film ortaya çıkabilirmiş.

Sonuç olarak Kemal Sunal ve Şener Şen’in performanslarıyla renklenen “Kibar Feyzo”, siyasi bir film olmasına rağmen mizahı elinden bırakmayan türünün cesur örneklerinden biri. Buna rağmen filmdeki mesaj verme kaygısı bazen aşırıya kaçabiliyor.

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: İhsan Yüce
Oyuncular: Kemal Sunal, Adile Naşit, Şener Şen, İlyas Salman, Müjde Ar
Süre: 83 dk.
Ülke: Türkiye

NOT: B

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...