Tim Burton kuşkusuz Hollywood’un en sıradışı, yaratıcı ve karanlık yönetmenlerinden biri. Uzun metrajlı film kariyerine 1985 yılında “Pee-Wee’s Big Adventure” (Pee-Wee’nin Büyük Macerası) gibi -sinemasal olarak- fazlasıyla başarısız bir filmle başlayan yönetmenin yaratıcılığını kanıtlaması uzun sürmedi. Kendi tarzını kattığı “Beetlejuice” (Beter Böcek, 1988) ve “Batman” (1989) gibi başarılı filmlerle adını duyuran yönetmen, karanlık ve gotik tarzıyla da Hollywood’da gözleri üzerine çevirmeyi başardı. Çok geçmeden en yaratıcı ve başarılı filmlerinden biri olan “Edward Scissorhands”e (Edward Makaseller, 1990) imza atan Burton, bir nevi kendi başyapıtına imza atarak yerini sabitledi. Bu arada, filmlerinde kullandığı stop-motion tekniğiyle eski usul görsel efekt geleneğini sürdürmesi, bir süre sonra stop-motion’ı yönetmenle özdeşleştirdi. Kaliteli filmlerle beraber kendinden beklenilen yaratıcılığı gösteremeyen filmlere de imza atan Burton’ın kariyerinde değişmeyen tek şey ise şüphesiz karanlık ve gotik stili.
Film Doktoru‘nun bu bölümünde en iyi 5 Tim Burton filmini seçmeye çalıştık. 2012 yılında “Dark Shadows” (Karanlık Gölgeler) ve “Frankenweenie” olmak üzere iki filme birden imza atan yönetmenin filmlerini sıralamak ise doğal olarak zor oldu; fakat sonunda ortaya güzel bir liste çıktı. İşte Film Doktoru‘na göre yönetmenin filmografisinde öne çıkan ilk 5 film:
“The Nightmare Before Christmas”ın (Noel Gecesi Kabusu, 1994) yapımcılığının ardından gelen “Corpse Bride” (Ölü Gelin), Burton’ın yönettiği ilk uzun metrajlı animasyon. Stop-motion tekniği sayesinde karanlık, görsel olarak etkileyici ve romantik bir kukla şovuna dönüşen filmde ana karakterlere Johnny Depp, Helena Bonham Carter ve Emily Watson ses veriyor. Film En İyi Animasyon dalında Oscar’a aday gösterildi.
4. SWEENEY TODD: THE DEMON BARBER OF FLEET STREET (2007)
SWEENEY TODD: FLEET SOKAĞININ ŞEYTAN BERBERİ
İntikam, delilik ve bolca kan. Burton esasen bir 19. yüzyıl efsanesi ve Tony ödüllü bir Broadway müzikali olan “Sweeney Todd”u karanlık, eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde beyaz perdeye uyarlıyor. Her ne kadar Johnny Depp ve Helena Bonham Carter’ın şarkı söyleme yetenekleri eleştirildiyse de, Burton gerçekçi ve vahşi bu öyküden dramatik ve büyüleyici bir film çıkararak bu eksiği kapatıyor. Film En İyi Erkek Oyuncu (Johnny Depp) ve En İyi Kostüm dallarında Oscar’a aday gösterilirken, En İyi Sanat Yönetimi dalında ise ödülü kucakladı.
Baba-oğul ilişkisini kimi hayal ürünü kimi ise gerçek hikayeler üzerinden anlatan film, Tim Burton’ın her zamanki fantastik, hayalci ve yaratıcı dokunuşlarıyla geçmiş ile şimdinin, hayal ile gerçeğin bir araya geldiği etkileyici bir roman uyarlaması. Film 2004 yılında En İyi Müzik dalında Oscar’a aday gösterildi.
1989 yılında Batman’in elde ettiği gişe başarısından sonra Tim Burton yalnız geçen ergenlik yıllarından da referansla makas-elli Edward’ın fantastik, karanlık ve romantik hikayesini anlatmaya karar verir. En İyi Makyaj dalında Oscar adayı olan film, yönetmenin Johnny Depp’le uzun soluklu işbirliğini başlatan film olarak da önemli.
Ve bilim kurgu sinemasını baştan aşağı tekrardan yazan son Scott başyapıtına geldik. Phillip K. Dick’in “Do Androids Dream of Electric Sheep?” adlı romanın uyarlanan “Blade Runner / Bıçak Sırtı”, sadece bilim-kurgu türünün değil aynı zamanda sinema tarihinin unutulmaz filmlerinden biri. Harrison Ford’un başrolde oynadığı film Vangelis’in eşsiz müzikleri ve sanat yönetimi ile seyirciyi bambaşka bir dünyaya sokuyor. En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Görsel Efekt dallarında Oscar’a adaylığı bulunan ve birçok kurgusu olan “Blade Runner” her kurgusu mükemmel, ama Final Kurgusu mükemmel ötesi.
Yorumlar