the-pirates-bands-of-misfits-filmdoktoruYılın üçüncü stop-motion tekniği ile çekilmiş animasyon özelliğini taşıyan “The Pirates! Bands of Misfits / Korsanlar!”, her yaştan izleyici kitlesine hitap eden başarı bir animasyon. Hikayesiyle yılın diğer animasyonlarına göre biraz daha hafif kalan animasyonun odaklandığı konu ise insanların paraya ve şöhrete olan zaafı. “Chicken Run / Tavuklar Firardanın (,2000) yönetmeni Peter Lord’un ikinci filmi olan animasyonun seslendirme kadrosunda ise Hugh Grant, Salma Hayek, David Tennant ve Martin Freeman gibi ünlü isimler bulunuyor. Senarist Gideon Defoe’nin “The Pirates! In an Adventure with Scientists!” adlı romanından uyarlanan filmin 85. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon dalında Oscar adaylığı bulunmakta.

Oldukça basit hikayesine rağmen seyirciye güzel vakit sunmasını bilen “Korsanlar!”, Kaptan Korsan’ın (Hugh Grant) yılın korsanı ödülünü kazanma çabasını konu alıyor. “Pirates of the Caribbean / Karayip Korsanları” (2003-2011) serisi sayesinde alışkın olduğumuz korsanların dünyasını çocuksu bir şekilde ekrana taşıyan filmde açıkçası bilmediğimiz veya görmediğimiz hiçbir şey yok. Charles Darwin’le tanışan Kaptan Korsan’ın gemideki soyu tükenmiş Dodo kuşunu farkettiği filmde ana karakterimiz çareyi bilim yarışmasına katmakta buluyor. Kraliçe tarafından ölüm cezasına çarptırılmasına rağmen geminin maskotu Dodo’yu vermek koşuluyla affedilen Kaptan Korsan, istediği ganimete de kavuşarak amacına ulaşıyor. Kraliçe tarafından affedildiği için korsanlar tarafından dışlanan karakterin zamanla yaptıklarının yanlış olduğunu farketmesi ise *işleri değiştiriyor.

Kraliçe Victoria, Kaptan Korsan ve Dodo
Kraliçe Victoria, Kaptan Korsan ve Dodo

Kaptan Korsan’ın yılın korsanı olmak için her şeyden çok sevdiği Dodo’dan bile vazgeçmesiyle insanların şöhret ve para uğruna her şeyden vazgeçebildiğini anlatan “Korsanlar!”da Kaptan Korsan’ın sevdiği insanları bile dinlemediğini görüyoruz. Şöhret uğruna arkadaşlarından ve en sevdiği gecelerden biri olan Salam Gecesi’nde bile vazgeçen karakterle önemli bir konuya değinen filmde en güzel şey ise mürettebatın ne olursa olsun kaptanlarından vazgeçmemesi. Buna ek olarak ödül ve şöhretin mutluluk getirmeyeceğinin altını çizen animasyon, istek ve kararlılığın başarıdaki önemine de değiniyor. Ayrıca, kraliçenin başkanlığındaki soyu tükenme tehlikesindeki hayvanları yeme derneğiyle insanoğlunun güzel şeyleri yok etme doğasını da gözler önüne seren filmde Darwin’in her şeyi kraliçeye olan aşkı yüzünden yapmasıyla da sevgi temasına dokunuyor.

Stop-motion tekniğinin epey başarılı bir şekilde kullandıldığı filmde özellikle saç ve hamur efektlerini çok beğendim. Buna ek olarak Gutlu Korsan, Albino Korsan, Kaptan Korsan, Kırmızı Atkılı Korsan ve Şaşırtıcı Kıvrımları olan Korsan gibi karakterler arasındaki dinamiğin oldukça tatlı bir şekilde ayarlanması filmi daha bir sempatik kılıyor. “Tavuklar Firarda” olduğu gibi komediyi elinden bırakmayan animasyonun eksik yanı ise mizah dozunu ayarlayamamasından kaynaklanıyor. Genel olarak gülümseten esprilerine rağmen ucuz ve bilindik numaralara başvuran Peter Lord’un yarattığı dünyanın da orijinal olmaması filmi bir yere götüremiyor. Kaptan Korsan’ın Jack Sparrow’dan esinlenildiği zaman zaman belli olan filmde kaptanın özellikle olaylardan kurtulma şekli Sparrow’la benzerlik taşıyor. Yine de ana karakterimiz Jack Sparrow’un karizmasından her açıdan yoksun. Bunun yanında seslendirme kadrosunun gerçekten başarılı bir imza attığı filmde özellikle Imelda Staunton, Martin Freeman ve Brendan Gleeson’ı beğendim. Ayrıca, filmde bulunan Charles Darwin, Jane Austen ve “The Elephant Man / Fil Adam” (1980) göndermeleri de oldukça hoş.

Gutlu Korsan, Albino Korsan, Kaptan Korsan, Dodo, Kırmızı Atkılı Korsan ve Şaşırtıcı Kıvrımları olan Korsan
Gutlu Korsan, Albino Korsan, Kaptan Korsan, Dodo, Kırmızı Atkılı Korsan ve Şaşırtıcı Kıvrımları olan Korsan

Sonuç olarak yılın diğer animasyonlarına göre daha hafif kalan “The Pirates! Bands of Misfits / Korsanlar!, insanların paraya ve şöhrete karşı olan zaafını işleyen yılın eğlenceli animasyonlarından biri. Seyirciye fazla orijinal bir şey sunamamasına rağmen stop-motion tekniğinin hakkını veren filmin en tatlı yanı ise karakterleri.

Oscar Adaylıkları

  • En İyi Animasyon

Yönetmen: Peter Lord, Jeff Newitt (yardımcı yönetmen)
Senaryo: Gideon Defoe
Oyuncular: Hugh Grant, Salma Hayek, David Tennant, Martin Freeman, Brendan Gleeson, Anton Yelchin, Imelda Staunton
Orijinal Müzik: Theodore Shapiro
Süre: 88 dk.
Ülke: İngiltere
Ortak Ülke: ABD

NOT: C

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...