33. İstanbul Film Festivali
33. İstanbul Film Festivali

the_invisible_woman_filmdoktoruAkademi tarafından değeri bilinmeyen oyuncuların başında gelen oyunculardan biri de kuşkusuz Ralph Fiennes. Özellikle “Schindler’s List / Schindler’in Listesi” (1993) nasıl Oscar alamadığı sorusu hala cevapsız. Birbirinden başarılı performansının adaysız kaldığı adaylıkların hiçbirini de ödülü çeviremeyen Fiennes’in bu seneki filmi oyuncunun yönetmenlik kariyerinde önemli bir yere taşıyordu. Daha önce “Coriolanus”la (2011) hem yönetmenlik hem oyunculuk performansını gösteren ünlü oyuncunun yeni filmi “The Invisible Woman / Görünmeyen Kadın”, Fiennes’in yönetmenli alanında kendini kanıtladığı bir film niteliğinde.

Fiennes’in sadece yönetmenlik değil aynı zamanda oyuncu olarak da kendini gösteren bir film olan “Görünmeyen Kadın”, Charles Dickens’ın hayatından belli kesitleri seyirciye sunan harika bir dönem (Victoria) draması olarak karşımıza çıkıyor. Yılın sürprizlerinden biri olarak tanımlayabileceğim filmin kostüm tasarımı doğal olarak filmin en öne çıkan teknik özelliklerinden. En İyi Kostüm Tasarımı dalında Oscar adaylığı alan filmde Fiennes’in Charles Dickens’a olan hayranlığını titizlikle işlediğinden filminden farketmek mümkün.

Frances Ternan (Kristin Scott Thomas), Ellen Ternan (Felicity Jones) ve Charles Dickens (Ralph Fiennes)
Frances Ternan (Kristin Scott Thomas), Ellen Ternan (Felicity Jones) ve Charles Dickens (Ralph Fiennes)

33. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilen film, Charles Dickens’ın (Ralph Fiennes) deli gibi aşık olduğu metresi Ellen Ternan’la (Felicity Jones) olan gizli ilişkisini konu alıyor. Dickens’ın oyununda rol alması sebebiyle tanıştığı Ellen’ı daha ilk görüşte etkilendiği filmde zamanın şartlarına göre gizli yaşanması gereken ilişkinin nasıl büyüdüğünü görüyoruz. Dickens’ın hayranı olan Ellen’ın zaman içerisinde geçirdiği psikolojik dalgalanmaya tanıklık ettiğimiz filmde asıl ilginç olan şey ise efsanevi yazarın ilişkinin tohumlarını ekme biçimi. Dickens’ın Ellen’a olan saf duygularına tüm çıplaklığıyla ortaya koyan Fiennes, ünlü yazarın Ellen’a olan saf aşkını vücut dilinden anlamak mümkün. Dickens’ın moral bozukluklarını çaktırmamaya çalışmasından, Ellen’la vakit geçirmek için yarattığı özel günlere kadar her alandaki uğraşı akıllarda Dickens’ın aşk hayatına dair soru işaretleri bırakıyor. İlk “gerçek” aşkı hayatının orta yaş evresinde yaşadığını düşündüren filmde yazarın çocuksu tavırları durumu daha ilginç ve sıcak hale getiriyor. Ellen’la Dickens arasında geçen sahnelerden beni en çok etkileyen ise Dickens’ın Ellen’ı sevdiğini üstü kapalı bir şekilde açıkladığı sohbet sekansı. İki karakterin birbirlerine başka kimseye söylemediklerini sırlarını paylaştığı bu sekansta Dickens’ın Ellen’ın tüm ismini kendi sırrı olarak paylaşması gerçekten çok şiirseldi.

Özellikle ikinci yarısında olayların şekil değiştirmesiyle güç kaybeden filmde Dickens’la Ellen’ın bir nevi imkansız aşk hikayesini izlerken yazarın harikulade eseri “Great Expectations”ın ortaya çıkış biçimini de öğreniyoruz. Zamanın şartlarına göre aşklarını gizli yaşamaları gereken ikilinin mutsuz ilişkileri, yarım kalan hayelleri ve karşılanmayan beklentileri acı bir gerçek olarak seyircinin yüzüne çarpıyor. Bir nevi aşkın gücünü tekrardan izleyiciye sunan film, bu huyuyla her ne kadar puan kaybetse de Fiennes yönetimindeki kadroyla ayakta kalmayı başarıyor. Sanatsal dokunuşlarının dışında harika bir Charles Dickens yorumu ortaya koyan Ralph Fiennes’in kendinden beklenilen bir performans sergilediğini söyleyebilirim. Filmi değerli kılan en önemli etkenlerden biri olan Fiennes, sahneye her çıktığında filme ayrı bir hava katıyor. Tabii ünlü oyuncunun Dickens hayranlığından ve kendi filmi olmasından kaynaklı itinalı yaklaşımının bunda etkisi fazla. Bu arada, filmin müziklerine imza atan Ilan Eshkeri’nin dönemin ruhunu başarılıyla yansıttığını belirtmek gerek.

Charles Dickens (Ralph Fiennes)
Charles Dickens (Ralph Fiennes)

Sonuç olarak Ralph Fiennes hem kamera önünde hem de kamera arkasında hünerlerini sergilediği bir film olan “The Invisible Woman / Görünmeyen Kadın”, efsanevi yazar Charles Dickens’ın Ellen Ternan’la olan saklı ilişkisini ince bir şekilde işleyen başarılı bir dönem dramı. 2013’ün bende sürpriz etkisi yaratan filmlerinden biri olduğunu düşündüğüm filmin kostüm tasarımı filmin teknik anlamda öne çıkan en önemli özelliği.

Oscar Adaylıkları

  • En İyi Kostüm Tasarımı

Yönetmen: Ralph Fiennes
Senaryo: Abi Morgan (senaryo), Claire Tomalin (kitap)
Oyuncular: Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas
Orijinal Müzik: Ilan Eshkeri
Görüntü Yönetimi: Rob Hardy
Kurgu: Nicolas Gaster
Prodüksiyon Tasarımı: Maria Djurkovic
Kostüm Tasarımı: Michael O’Connor
Süre: 111 dk.
Ülke: İngiltere

NOT: B

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...