imitation_game_filmdoktoruHer sene bir Birleşik Krallık filminin Akademi’yi mest ettiğini artık biliyoruz. 2010 yılındaki “The King’s Speech” zaferini hala unutmadık; hatta “Gravity”nin de Birleşik Krallık filmi sayıldığını bir kere hatırlamakta fayda var. Bu sene ise hem tema hem de prodüksiyon olarak “The Theory of Everything / Her Şeyin Teorisi”nin dışında “The Imitation Game / Enigma” da bu formüle tam anlamıyla uyuyordu. Ve tahmin edildiği gibi 8 dalda Oscar’a aday olarak en fazla Oscar adaylığı alan 3. film oldu. Hatta en iyi uyarlama senaryo dalında ödül bile aldı. Peki film bu kadar Oscar adaylığını hak ediyor mu? Pek hak ettiği söylenemez.

Bilim adamı Alan Turing’in hayatını konu alan “Enigma”, pahalı prodüksiyon ve kostüm tasarımlarıyla oldukça başarılı bir film olmasına rağmen hikaye olarak ancak 2000’lerin başında çekilmiş olsaydı özgün olabilecek bir film. Yer yer “A Beautiful Mind / Akıl Oyunları”yla aşırı benzerlikleriyle dikkat çeken filmin tek farkı başroldeki karakterin şizofren yüzünden değil eşcinsel olduğu için çektiği zorlukları anlatması. Cinsel tercihleri yüzünden korkunç haksızlıklara uğrayan Turing’in 2. Dünya Savaşı’nın 2 yıl önce sonlanmasını sağlayan katkıları ise filmde pek öne çıktığı söylenemez.

Film, yönetmen, erkek oyuncu ve yardımcı kadın oyuncu dahil olmak üzere 8 dalda Oscar’a aday olup uyarlama senaryo dalında ödüle kavuşan “Enigma”da öne çıkan en önemli isim kuşkusuz Benedict Cumberbatch. Alan Turing rolünü oldukça başarılı bir şekilde ekrana taşıyan Cumberbatch, özellikle karakterin sözde tedavi sürecinde kendini gösterek Oscar adaylığının hakkını veriyor. Öte yandan, aynı şeyleri Keira Knightley için ne yazık ki söylemem mümkün olmadığı gibi Oscar adaylığını da 2014 yılındaki yardımcı kadın oyuncu yetersizliğinden aldığını düşünmekteyim.

Filmi teknik açıdan değerlendirecek olursak prodüksiyon ve kostüm tasarımlarının zamanını başarılı bir şekilde yansıttığını söylemek gerek. Bir de devreye Alexandre Desplat’ın müzikleri gelince “Enigma”, seyirciye eli yüzü düzgün bir biyografi filmi sunmayı başarıyor. Buna rağmen, film “Akıl Oyunları”ndaki karakterin şizofreni durumundan doğan merak unsurlarından eksik olduğu için izleyici olarak çok yeni bir sinema tecrübesi yaşadığımı söyleyemeyeceğim.

Sonuç olarak, bilişim tarihi açısından fazlasıyla önemli biri olan Alan Turing’in zorluklarla geçen hayatını seyirciyle buluşturan “The Imitation Game / Enigma”, Benedict Cumberbatch’in etkileyici performansı ve kaliteli sanat yönetimiyle yılın başarılı biyografilerden biri. Peki yenilikçi mi dersek; işte o konuda çok da olumlu şeyler söylemek ise ne yazık ki mümkün değil.

Oscar Ödülleri

  • En İyi Uyarlama Senaryo

Oscar Adaylıkları

  • En İyi Film
  • En İyi Yönetmen
  • En İyi Erkek Oyuncu. Benedict Cumberbatch
  • En İyi Kadın Oyuncu: Keira Knightley
  • En İyi Kurgu
  • En İyi Prodüksiyon Tasarımı
  • En İyi Müzik

Yönetmen: Morten Tyldum
Senaryo: Andrew Hodges (kitap), Graham Moore
Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode
Orijinal Müzik: Alexandre Desplat
Görüntü Yönetimi: Oscar Faura
Kurgu: William Goldenberg
Süre: 114 dk.
Ülke: ABD, Birleşik Krallık

NOT: B-

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...