lore-filmdoktoruAvustralya’nın 85. Akademi Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı dalında yarışması için seçilen “Lore / Savaşın Gölgesinde”, ne yazık ki benim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Aşırı basit senaryosuyla yılın yeterince iyi olmayan yabancı filmleri arasına giren film, 2. Dünya Savaşı’nın hemen sonrasındaki bir Nazi ailesinin hayatta kalma savaşını anlatıyor. Yönetmen Cate Shortland’ın başarılı bir şekilde kullandığı kamerasına rağmen seyircide istediği duyguyu uyandıramayan filmde Saskia Rosendahl performansıyla öne çıkıyor.

2. Dünya Savaşı’nı bir Nazi tarafından anlatması sebebiyle türünün orijinal örneklerinden biri sayılabilecek “Savaşın Gölgesinde” için aslında söylenecek çok da şey yok. Rachel Seiffert’ın romanı “The Dark Room / Kara Oda”dan (2001) uyarlanan film, üç farklı hikayeyi anlatan romanın aksine sadece bir hikayeyi, yani Lore’nin üç kardeşiyle birlikte hayatta kalma çabasını ele alıyor. Hikayede Adolf Hitler’in intiharıyla sona eren savaşın hemen ardından Lore’nin ebeveynleri Nazi yandaşı oldukları için tutuklandığını görüyoruz. Ailesinin politik görüşü yüzünden tehlikede olan Lore’nin bu durumdan kurtulmasının tek yolu ise Amerika, İngiltere, Fransa ve Sovyet Birliği tarafından paylaşılmış ülkede büyük annesine ulaşmak.

Lore (Saskia Rosendahl)
Lore (Saskia Rosendahl)

Savaş sonrasını bir Nazi ailesinin gözünden anlatması “Savaşın Gölgesinde”nin en güzel yanlarından biri kuşkusuz, ama hikaye ne yazık ki fazlasıyla basit ve yenilikten uzak. Yani Lore’nin üç kardeşiyle birlikte yolculuğu sırasında başına gelen olaylar o kadar sıradan ki, filmde gerçekleşen hiç bir şey şaşırtmıyor. Diyaloglar da yeterince güçlü ve sürükleyici olmayınca haliyle ortaya ilgi çekici de bir çıkmıyor. Bunu yönetmen Cate Shortland de anlamış olacak ki, filmi başarılı kamera ve gereksiz müzik kullanımıyla desteklemeye çalışmış. Olup olmadık yerlere müzik takviyesi yaparak seyirciye ilk dakikadan itibaren zorla duygu aşılamaya çalışan Shortland’in bu tutumu ne yazık ki ortaya duygusal anlamda yapay sahneler çıkarıyor.

Lore’nin dünyanın aslında ne kadar vahşi bir yer olduğunu anladığı filmde anlatılmak istenen en önemli şey politik görüş tohumlarının ilk olarak aile ortamında ekildiği. Çocukların nereye giderse gitsin babalarına inanmaları ve Hitler’i savunmaları halkın büyük bir kesiminin Hitler’e bakış açısını gösterir nitelikte. Ayrıca yönetmen, Lore’nin başına gelen talihsiz olaylarla ilk defa Nazi yanlısı bir karaktere sempati duymamızı sağlıyor. Bu da filmi belli açılardan özel bir yere koyuyor; fakat Shortland’in filme gereksiz sahnelerle derinlik katmaya çalışması en azından bende istenilen etkiyi yaratmadı. Özellikle Lore’nin kız kardeşiyle hizmetçinin abartı dans sahnesini fazlasıyla yersiz buldum. Yine de her sahneye çıktığında güzelliğiyle büyüleyen Saskia Rosendahl, performansıyla göz doldurarak filmi sırtlayıp götürüyor.

Lore (Saskia Rosendahl)
Lore (Saskia Rosendahl)

Yılın diğer yabancı filmlerine kıyasla daha zayıf bir tablo çizen “Lore / Savaşın Gölgesinde”, başarılı kamera kullanımına rağmen duygusal anlamda istenileni veremeyen bir yapım. 2. Dünya Savaşı’nı daha farklı bir gözden anlatması nedeniyle ilginç bir noktaya değinen filmin en büyük eksiği ise gereksiz müzik kullanımı.

Yönetmen: Cate Shortland
Senaryo: Cate Shortland ve Robin Mukherjee (senaryo),  Rachel Seiffert (“The Dark Room” romanı)
Oyuncular: Saskia Rosendahl, Nele Trebs, André Frid, Kai-Peter Malina
Orijinal Müzik: Max Richter
Süre: 109 dk.
Ülke: Avustralya
Ortak Ülke: Almanya, Birleşik Krallık

NOT: C-

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...