Yarattığı evrenle çizgi roman hayranlarını kendini mest eden Marvel’ın yeni filmlerini tüm hızıyla seyirciye sunduğu bu yıl bir ilki gerçekleştirerek “süper kahraman” temasını biraz daha farklı bir şekilde izleyiciyle buluşturarak oldukça riskli bir işe imza attı. Sonucunun ne olacağını kimsenin kestiremediği bu proje için benim de pek bir beklentim yoktu açıkçası. Sonuçta Marvel’ın diğer filmlerine nazaran daha farklı bir tona sahip olan ve içinde popüler bir süper kahraman barındırmayan filmin bu kadar iyi olacağını kim bilebilirdi.
James Gunn’ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu “Guardians of the Galaxy / Galaksinin Koruyucuları”, ilginç bir şekilde izlediğim en özgün ve en iyi çizgi roman filmlerinden biri olmayı başardı. Hatta bunu da geçerek yılın en iyi filmler listemde kendine güzel bir edindi. 1960-70’lerin havasını üzerinde taşıyarak süper kahraman filmlerine nostaljik bir hava getirmeyi başaran filmin “Star Wars / Yıldız Savaşları”nı andıran atmosferi belki de bunun en büyük nedenlerinden biri. Mizah oranın diğer Marvel filmlerine oranla daha fazla olduğunu da unutmamak lazım. Başroldeki Chris Pratt’i dünya çapında tanınmasını sağlayan filmin oyuncu kadrosu da bir o kadar zengin. Pratt’e eşlik eden isimlerin arasında Zoe Saldana, Vin Diesel, Bradley Cooper, Benicio del Toro, Glenn Close, ve John C. Reilly gibi isimler bulunuyor.

Kendini ünlü hırsız olarak tanıtan Star-Lord/Peter Quill (Chris Pratt), galaksinin kaderini değiştirecek küreyi çalmasıyla kendini bir anda kötü adam Ronan’ın karşısında bulur. Tam bu sırada polisler tarafından yakalanan karakter, hapishanede tanıştığı Gamora, Racoon, Groot ve Drax’le renkli bir ekip kurar ve Ronan’ın şeytani planına karşı koymaya çalışır. Her karakterin kendi çıkarı uğruna kabul ettiği bu zor mücadele zamanla onları birbirleriyle kenetlenmesini sağlayacak gerçek bir sınavın içine sokuyor.
Marvel’ın belki de en az bilinen çizgi romanlarından biri olan “Galaksinin Koruyucuları”, benimsediği 60’ler 70’ler ekolüyle kendini tüm Marvel yapımlarından ayırmakla kalmıyor, tüm çizgi roman filmleri içerisinde de kendine özgün bir yer edinmeyi başarıyor. Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel ve Bradley Cooper’ın şaşırtıcı uyumuyla seyirciye kaliteli bir eğlence sunan filmin daha ilk dakikasından itibaren bunun geleceğini anlıyoruz. Star-Lord’un hırsızlık yaparken “Walkman”le beraber dans etmeyi ihmal etmediği filmin replikleri de bir o kadar eğlenceli. Tabii bunda senarist James Gunn ve Nicole Perlman’ın katkısı gerçekten çok fazla. Baştan beri böyle riskli bir projede bu derece bir risk almak herkesin yapabileceği bir şey değil. Hatta bununla da yetinmeyip, yarattıkları evreni nostaljik bir atmosfere taşıyarak seyircide adeta yeni jenerasyon “Star Wars / Yıldız Savaşları” hissi yaratmayı da başarıyorlar. En azından ben filmi izlerken 2009 yılında “Star Trek”te aldığım havanın daha fazlasını hissettim bu filmde. Ve bu da beni gerçekten çok mutlu etti. Filmin Marvel evreni çerçevesinde yani Iron-Man, Thor ve Hulk gibi karakterlerle beraber nasıl duracağı merak konusu, ama şu an için kesin olan bir şey varsa o da “Galaksinin Koruyucuları”nın kendi ayakları üzerinde durabilecek bir geniş seriye dönüşme potansiyeline sahip olduğu.
Arkadaşlık, dostluk, birlik olma ve sevgi kavramlarının odak noktasına aldığı filmde her Marvel filminde olduğu gibi yine ana karakterlerin kendine tanıma yolcuğuna tanıklık ediyoruz. Bunu yaparken büyük oynamamaya özen gösteren film, bütçesi ve karakterleriyle kendi içinde devleşerek büyük küçük her izleyiciyi bir yerden yakalamayı başarıyor. Başta Vin Diesel’in hayat verdiği yılın en yaratıcı işlerinden biri olan Groot karakteri olmak üzere her karakterin kendini sevdirmeyi başardığı böyle bir film bulmak gerçekten zor. Bradley Cooper’ın seslendirdiği Racoon’dan Drax olarak izlediğimiz Dave Bautista’ya kadar her karakter ayrı bir güzel olduğu filmin bu başarısını takdir etmek. Marvel’ın filmlerindeki titiz oyuncu seçimi meyvelerini vermeye hala devam ediyor kısaca. Öyle ki filmin başrolünde Chris Pratt’in kariyeri “Galaksinin Koruyucuları” öncesi ve sonrası olarak iki ayrı dönemde inceleyebiliriz. Filmdeki her karakterin keşif unsuru olması filmin seyircide merak uyandırmasındaki en büyük neden.
Her süper kahraman filminde olduğu gibi aksiyon filmlerin vazgeçilmez klişe ögelerine burada da rastlamak mümkün, o yüzden ben buna takılmamaya özen gösteriyorum. Sonuçta süper kahraman filmlerini devam ettirmek istiyorsanız ana karakterin başına bir şey gelmemesi gerekir ve bunu da gayet iyi anlıyorum. İşin içine mizah da girince bu durum biraz daha sırıtabiliyor belki. Bundan dolayı “The Avengers”ın ayak izlerinden giderek muhteşem bir çizgi roman uyarlaması olan “Galaksinin Koruyucuları”nı bu açıdan eleştirmenin pek de sağlıklı olmadığını düşünüyorum. En iyisi arkanıza yaslanmak ve hiçbir şeye takılmadan filmin keyfini çıkarmak. Filmdeki o harika karışık kaseti dinlerken eğlenmemek mümkün değil zaten. Filmi izlerken bu listede hep bir ismin eksik olduğunu düşünmedim değil tabii. Hep kendi kendime dedim acaba o sanatçının müziği çıkar mı diye fakat bir türlü dinleme şansı yakalayamadım. Ta ki o Groot’un dans ettiği muhteşem sahneye kadar. Bir Michael Jackson hayranı olarak Pop’un Kralı’nı sona saklamaları benim için inanılmaz bir sürpriz oldu. Bu arada, film teknik açıdan oldukça başarılı, hatta görsel efektler ve makyaj yılın en iyilerinden biri. Drax, Ronan ve Gamora’nın makyajları bile başlı başına ödülü hak ediyor.

Alışagelmişin dışına çıkarak yarattığı mizahı ve nostaljik evrenle her yaştan izleyici kitlesini bir yerden yakalamayı başarabilen Marvel’ın evreninin son halkası “Guardians of the Galaxy / Galaksinin Koruyucuları”, birbirinden renkli karakteriyle yılın en eğlenceli ve en iyi filmlerinden biri. Müzik kullanımıyla bile özgün olmayı başaran filmin zengin materyali kendi içinde farklı bir seri oluşturma potansiyeli taşıyor.
Oscar Adaylıkları
- En İyi Görsel Efekt
- En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı
Yönetmen: James Gunn
Senaryo: James Gunn, Nicole Perlman
Oyuncular: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Benicio del Toro, Glenn Close, Djimon Hounsou, John C. Reilly.
Orijinal Müzik: Tyler Bates
Görüntü Yönetimi: Ben Davis
Süre: 122 dk.
Ülke: ABD
NOT: B+
Yorumlar