yozgat-blues-filmdoktoruSİYAD Ödülleri’nde yardımcı erkek oyuncu dalında ödül alan ve birden fazla dalda adaylığı bulunan “Yozgat Blues” için beklentilerim açıkçası oldukça yüksekti. İşte belki de bu yüzden filmden ne yazık ki istediğimi alamadım. Ek olarak gazino tarzı yerlerde şarkıcılık yapan müzik öğretmeni Yavuz’un rutin, depresif ve sıradan hayatının belli bir kesimine odaklanan film, seyirciyi insanların yaptıkları küçük şeyleri beğenen bir şehir yaşamının içine sokuyor. İçinde bulduğu pek de iç açıcı olmayan maddi nedenlerden dolayı öğrencisiyle Yozgat’a gitmeye karar veren Yavuz, söylediği şarkıların türü yüzünden seyirciyle kültür karmaşasına girer ve bir hayal kırıklığı daha orada yaşar. Öte yandan, öğrencisi Neşe ise halkın beğenilerini kendine daha samimi görerek büyük şehir hayatını geriye bırakmaya karar verir ve önüne gelen fırsatları değerlendirerek Yozgat’ta yeni bir hayata başlar. Filmdeki tüm karakterler en azından bir yerde kazanırken olan yine Yavuz’a olmuştur.

“Yozgat Blues”, hem küçük şehir hayatını hem de içindeki insanları konu alması sebebiyle oldukça hoş bir film. Ama filmin hikayesine baktığımızda aynı şey söylemek ne yazık ki zor. İki boyutlu karakterlerin başına gelen oldukça basit olayları izlediğimiz filmde özgün pek bir şey en azından ben bulamıyorum. “Bir Zamanlar Anadolu’da”ki (2011) performansı dışındaki tüm performansları birbirine benzeyen Ercan Kesal’in bu filmdeki performansı da aynı derecede soğuk. Açıkçası ben Kesel’in senarist tarafını daha çok beğendiğimi itiraf etmeliyim. Öte yandan, Ayça Damgacı, Nadir Sarıbacak ve Tansu Biçer’in performansları gayet güzel. Özellikle Sarıbacak yarattığı entel karakter tiplemesiyle filmde rol çalıyor adeta.

Filmin pek hoşuma gitmeyen bir detayı daha tüm yazının başında bahsettiğim gibi sinemamızda fazlasıyla rastladığımız tek temalı müzik kullanımı. “Inside Llewyn Davis / Sen Şarkılarını Söyle”nin kalitesine yaklaşamayacak da olsa seyirciye en azından onun tarzında bir seyir keyfi sunmayı elinin tersiyle iten “Yozgat Blues”, kısaca dikkat çekici isminin hakkını veremiyor. Aynı müziğin tekrar tekrar kullanılarak seyirciyi irite eden yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un amacı buysa bunu başarmış tabii.

Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun
Senaryo: Tarık Tufan
Oyuncular: Ercan Kesal, Ayça Damgacı, Tansu Biçer, Nadir Saribacak
Görüntü Yönetimi: Barış Özbiçer
Kurgu: Çiçek Kahraman
Süre: 93 dk.
Ülke: Türkiye

NOT: C

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...