theory-of-everything-filmdoktoruBiyografilerin damga vurduğu 2014 yılının bir diğer önemli yapımı ünlü fizikçi Stephen Hawking’in hayatını konu alan “The Theory of Everything / Her Şeyin Teorisi”ydi. Erkek oyuncu yarışına farklı bir ivme kazandıran ve gitgide ödülü Michael Keaton’ın elinden kapan filmin yıllar önce Daniel Day Lewis’in ilk Oscar’ını kazandığı “My Left Foot / Sol Ayağım”ı andırdığını belirtmeliyim. İşin daha da garip tarafı ise bu sene en iyi erkek oyuncu seçilen Eddie Redmayne’in Oscar’ı Day-Lewis’in ilk Oscar’ını aldığı zamanla aynı yaşta olması.

Eddie Redmayne’in muhteşem performansıyla kendini sadece Hollywood’a değil aynı zamanda dünyaya da tanıttığı bir film olan “Her Şeyin Teorisi”, Hawking’in Cambridge’teki hayatından şimdiki zamana kadar olan hayatına odaklanıyor. Daha çok ilk karısı Jane Hawking’le olan ilişkisine odaklanan filmi duygusal atmosferi gerçekten yürek burkucu. Redmayne’in zaman zaman Day-Lewis’i hatırlatan performansı ise Oscar’ı kesinlikle hak ediyor. Öte yandan, Felicity Jones’un kadın oyuncu kategorisi zayıflığından yararlanarak Oscar’a aday olduğu bir gerçek.

theory-of-everything-filmdoktoru2
Stephen (Eddie Redmayne)

Stephen Hawking’in yaşadığı zorlukları duygusal bir dille seyirciye sunan “Her Şeyin Teorisi”ni izlerken gözyaşlarınızı tutmanız zor. Motor nöron sendromu yüzünden önce tekerlekli sandalyeye hapsolan ve daha sonra hastalığının ilerlemesiyle ses tellerini kaybeden Hawking’in yaşadığı çile gerçekten üzücü. Bu zorlu yolcukta şartlar ne olursa olsun ona yardım eden Jane Hawking’in gerçek bir insanlık örneği sergilediği hikayede müzik hocasıyla olan başta gizli aşkına yakından bakma fırsatı buluyoruz. Bunun zamanla farkına varan Hawking’in durumu kabul edişi falan hikayedeki en depresif parçalar. Belki de “Her Şeyin Teorisi” “Still Alice / Umudunu Yitirme”le beraber yılın en depresif yapımlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Aynı onda olduğu gibi bu filmde de kendinizi ana karakterin yerine koyarak depresyona rahatlıkla girebilirsiniz.

Hikaye ise “Sol Ayağım”a çok benziyor. Bu yüzden filmin belki de en zayıf noktası senaryosu. Buna rağmen Oscar’a aday olmayı başardı orası ayrı. Stephen ile Jane’in ilişkisinin “Sol Ayağım”daki Christy ile Eileen’ı andırdığı filmdeki en büyük fark tabii ki Stephen’la Jane’in gerçekten bir şeyler yaşamış olması kuşkusuz; ama aralarındaki ilişkinin ilerleme şekli ve sonunda Stephen’in konuşma hocasıyla başlayan ilişkileri gerçekten “Sol Ayağım”ı andırıyor. Ana karakterlerin biri ressam/yazar biri bilim adamı/yazar olması sebebiyle yarattıkları şeylerle yükselmeleri de bir o kadar benzer. Bu yüzden karşımızda çok da özgün olmadığını düşündüğüm gibi biyografi var. Buna rağmen elindeki materyali harikulade bir şekilde kullanarak seyirciye Hawking’e yakışan bir biyografi sunduğuna şüphe yok. Bir de işin içine Eddie Redmayne’in performansı girince doğal olarak film bir performans filmine dönüşüyor. Bir süre sonra hikayeden çok Redmayne’in Oscar’ı hak eden performansına kendinizi kaptırıyorsunuz.

Daha önce yönettiği belgesellerle kendini tanıtan James Marsh’ın belki de en olgun filmi “Her Şeyin Teorisi”. Bu yüzden filmin farklı bir övgüyü hak ettiğini düşünüyorum; fakat buna rağmen Marsh’ın sahne geçişlerini bu kadar hızlı yapması benim başımı döndürüyor ve bende dizi izliyormuş havası uyandırıyor. Umarım zamanla bu konuda da kendini geliştirir. Öte yandan, filmin müziklerine imza atan Jóhann Jóhannsson, klasik ama başarılı besteleriyle kendini arkadan hissettiriyor. Her ne kadar benim favorim olmasa da film yaptığı katkı oldukça fazla.

theory-of-everything-filmdoktoru1
Jane (Felicity Jones) ile Stephen

Stephen Hawking’in zorlu yaşamını seyirciyle buluşturan “The Theory of Everything / Her Şeyin Teorisi”, 1989 yılındaki “My Left Foot / Sol Ayağım”la olan benzerliklerine rağmen 2014’ün başarılı filmlerinden biri. Eddie Redmayne’in harikulade performansıyla seviye atlayan filmin depresif havası kuşkusuz bir sürü izleyiciyi derinden etkileyecektir.

Oscar Ödülleri

  • En İyi Erkek Oyuncu: Eddie Redmayne

Oscar Adaylıkları

  • En İyi Film
  • En İyi Kadın Oyuncu: Felicity Jones
  • En İyi Uyarlama Senaryo
  • En İyi Müzik

Yönetmen: James Marsh
Senaryo: Anthony McCarten (senaryo), Jane Hawking (kitap)
Oyuncular: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior
Orijinal Müzik: Jóhann Jóhannsson
Görüntü Yönetimi: Benoît Delhomme
Kurgu: Jinx Godfrey
Süre: 123 dk.
Ülke: Birleşik Krallık

NOT: B

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...