iceagecontinentaldrift_filmdoktoruPixar’ın animasyon dalında çıtayı yükselttiği şu yıllarda, hem yetişkin hem de genç yaş izleyici kitlesine yönelik animasyonlar bulmak oldukça zor. Dreamworks Stüdyoları’nın özellikle son yıllarda yaptığı başarılı yapımlarla ortak olduğu bu yarışa Blue Sky Stüdyoları, “Ice Age / Buz Devri Serisi” ile girmeye çalışıyor. Sid ve Diego’nun Manny’e ailesine ulaşması için yardım ettikleri dördüncü bölüm, “Ice Age 4: Continental Drift / Buz Devri 4: Kıtalar Ayrılıyor”, genç izleyici kitlesini tatmin ederken yetişkinleri sadece eğlendirmekle kalıyor.

Yekta Kopan, Haluk Bilginer ve Ali Poyrazoğlu’nun yine başarılı bir şekilde seslendirdiği filmin en büyük eksiği senaryosunun oldukça basit ve klişe oluşu. Hikaye kısaca şöyle: Manny’nin kızı Şeftali büyümüş ve ergenlikten dolayı ailesi (özellikle babası Manny) ile anlaşamamakta; sürekli tartışmaktadır. Birbirlerinin kıymetini anlamaları için ise başlarına kötü bir olay gelmesi gerekmektedir. Bu basit hikayeye bir de Şeftali’nin hoşlandığı çocukla (Ethan) olan ilişkileri gibi klişe yan hikayeler de eklenince film, yetişkin izleyici kitlesine ne yazık ki orjinal hiç bir şey sunamıyor.

Hikaye her ne kadar basit de olsa, filmin seyirciye anlatmak istedikleri oldukça hoş. Şeftali’nin Ethan’a kendini beğendirme çabaları ile bireyin, kimse için kendi değerlerinden ödün vermemesi gerektiğini ifade eden film, babası Manny ile olan ilişkisiyle de ailenin önemini vurguluyor. Ayrıca “Buz Devri 4”, serinin yeni kötü karakteri olan korsan maymun Kaptan Gutt (Peter Dinklage) ile “takıntı” halini güzel bir şekilde resmederken, Sid’in büyükannesi Granny ile her varlığın değerli olduğunun altını çiziyor.

Diego
Diego

Kaptan Gutt ve Granny dışında dördüncü filme eklenen diğer yeni karakterler de en az onlar kadar renkli. “Buz Devri 4”, Şeftali’nin yakın arkadaşı köstebek Louis ile seyirciye fazlasıyla tatlı bir karakter sunarken, beyaz kaplan Shira ile Diego’ya da sonunda güzel bir eş vermeyi ihmal etmiyor. Buna ek olarak Sid, Yekta Kopan’ın muazzam seslendirmesiyle seyirciyi her zaman olduğu gibi güldürüyor. Bu sırada meşe palamudu takıntılı meşhur karakter Scrat ise zaman zaman komedi dozunu arttırıyor. Özellikle Scrat’in kıtaların oluşumu ile ilgili filmin açılış sahnesi bir hayli komik. Bu sahnede film, piramitlerin nasıl yapıldığını, zürafaların nasıl ortaya çıktığını ve de en önemlisi Atlantis’in nasıl kaybolduğunu epey komik ve kendine özgü bir dille açıklıyor.

Görsel efektlerin aşırı derecede geliştiği son yıllarda “Buz Devri” serisi de her bölümüyle seyirciye görsel ziyafet sunmaya devam ediyor. Filmde özellikle deniz ve tüy efektleri harikulade. Bunun yanında serinin ikinci ve üçüncü filmlerinin de müziklerini yapmış olan John Powell, bu filmde yeterince orjinal notalara imza atamamış. Zaman zaman hoş tonlar filme eşlik etse de genel olarak Ludwig Van Beethoven’ın 9. Senfonisi’nin temel alındığı açık bir şekilde duyuluyor.

Sonuç olarak yetişkinlerden çok genç izleyici kitlesini hedefleyen “Ice Age 4: Continental Drift / Buz Devri 4: Kıtalar Ayrılıyor”, ilk film kadar derin ve orjinal senaryoya sahip değil; buna rağmen seyirciye eğlenceli vakit sunuyor. Türkçe dublaj sevmememize rağmen dublajlı izlemenizi önereceğimiz bu filmi, “Buz Devri” hayranları kesinlikle kaçırmamalı.

Yönetmen: Steve Martino, Mike Thurmeier
Senaryo: Michael Berg, Jason Fuchs
Oyuncular: Ray Romano, Denis Leary, John Leguizamo, Peter Dinklage
Orijinal Müzik: John Powell
Süre: 94 dk.
Ülke: ABD

NOT: C-

Yorumlar

Loading Facebook Comments ...